Analizler

29.12.2011 Tarih ve 28157 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği Eki ve 19.12.2012 Tarih ve 28502 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan aynı yönetmelik eklerinde yapılan değişiklikler.                                                                                                                                     EK-1

GIDALARDAKİ (1) BULAŞANLARIN MAKSİMUM LİMİTLERİ

 

BÖLÜM 1. NİTRAT

 

Gıda (1)Maksimum Limit (mg NO3/kg)
1.1.Taze ıspanak (Spinacia oleracea) (2) 

3500

 

 

1.2.Konserve edilmiş, derin dondurulmuş veya dondurulmuş ıspanak 2000
1.3.Taze marul (Latuca sativa L.) (açıkta yetişen ve korunan marul)

1 Ekim – 31 Mart arasında hasat edilmiş

 

  • Örtü altında yetiştirilen marul

     
  • Açık havada yetiştirilen marul

 

 

 

5000

 

4000

1 Nisan – 30 Eylül arasında hasat edilmiş

 

  • Örtü altında yetiştirilen marul

     
  • Açık havada yetiştirilen marul

 

 

 

4000

 

3000

1.4.Aysberg tipi marul

Örtü altında yetiştirilen marul

 

Açık havada yetiştirilen marul

2500

 

2000

1.5.Roka (Eruca sativaDiplotaxissp., Brassica tenuifolia,Sisymbrium tenuifolium)

1 Ekim – 31 Mart arasında hasat edilmiş

 

1 Nisan – 30 Eylül arasında hasat edilmiş

7000

 

6000

1.6.Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3) (4) 200

 

 

BÖLÜM 2. MİKOTOKSİNLER

 

Gıda (1)Maksimum Limit (μg/kg)
2.1.AFLATOKSİNB1B1+B2+G1+G2M1
2.1.1.

Yerfıstığı ve diğer yağlı tohumlar (5)

(doğrudan insan tüketimine sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce ayıklama veya diğer fiziksel işlemlere tabi tutulacak olan)

  • Rafine bitkisel yağ üretiminde kullanılan yerfıstığı ve diğer yağlı tohumlar hariç
8,0 (6)15,0 (6)¾
2.1.2.

Badem, Antepfıstığı ve kayısı çekirdeği

(doğrudan insan tüketimine sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce ayıklama veya diğer fiziksel işlemlere tabi tutulacak olan)

12,0 (6)15,0 (6)¾
2.1.3.

Fındık ve Brezilya fındığı

(doğrudan insan tüketimine sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce ayıklama veya diğer fiziksel işlemlere tabi tutulacak olan)

  1. Rafine bitkisel yağ üretiminde kullanılan fındık hariç
8,0 (6)15,0 (6)¾
2.1.4.

Sert kabuklu meyveler

(Bölüm 2.1.2 ve 2.1.3'de belirtilenler hariç)

(doğrudan insan tüketimine sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce ayıklama veya diğer fiziksel işlemlere tabi tutulacak olan)

8,0 (6)15,0 (6)¾
2.1.5.

Yerfıstığı, diğer yağlı tohumlar (5) ve bunların işlenmiş ürünleri

(doğrudan insan tüketimine sunulan veya gıda bileşeni olarak kullanılan)

  • Rafine edilecek bitkisel ham yağ ve rafine bitkisel yağ hariç
5,0 (6)10,0 (6)¾
2.1.6.

Badem, Antepfıstığı ve kayısı çekirdeği (7)

(doğrudan insan tüketimine sunulan veya gıda bileşeni olarak kullanılan)

8,0 (6)10,0 (6)¾
2.1.7.

Fındık ve Brezilya fındığı (7)

(doğrudan insan tüketimine sunulan veya gıda bileşeni olarak kullanılan)

  • Rafine bitkisel yağ üretiminde kullanılan fındık hariç
5,0 (6)10,0 (6)¾
2.1.8.

Sert kabuklu meyveler ve bunların işlenmiş ürünleri

(Bölüm 2.1.6 ve 2.1.7'de belirtilenler hariç)

(doğrudan insan tüketimine sunulan veya gıda bileşeni olarak kullanılan)

5,0 (6)10,0 (6)¾
2.1.9.

Kurutulmuş meyveler

(doğrudan insan tüketimine sunulan veya gıda bileşeni olarak kullanılan)

8,010,0¾
2.1.10.

Tahıllar, bunlardan elde edilen ürünler ve bunların işlenmiş ürünleri

(Bölüm 2.1.11, 2.1.14 ve 2.1.16'de belirtilenler hariç)

2,04,0¾
2.1.11.

Mısır ve pirinç

(doğrudan insan tüketimine sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce ayıklama veya diğer fiziksel işlemlere tabi tutulacak olan)

5,010,0¾
2.1.12.Çiğ süt (8), ısıl işlem görmüş süt, süt bazlı ürünlerin üretiminde kullanılan süt¾¾0,050
2.1.13.

Baharatın aşağıdaki türleri için;

  • Kırmızıbiber (Capsicumspp.) 

            (bunların kurutulmuş meyveleri, tüm ve öğütülmüş   halleri dahil)
  • Karabiber (Piper spp.) 

            (bunların meyveleri, akbiber ve karabiber dahil)
  • Hintcevizi/Muskat (Myristica fragrans)
  • Zencefil (Zingiber officinale)
  • Zerdeçal (Curcuma longa)
  • Bunların bir veya birkaçını içeren karışım baharat
5,010,0¾
2.1.14.Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3), (9)0,10¾¾
2.1.15.

Bebek formülleri ve devam formülleri (4), (10)

(bebek sütleri ve devam sütleri dahil)

¾¾0,025
2.1.16.Bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (11), (12)0,10¾0,025
2.2.OKRATOKSİN A 
2.2.1.İşlenmemiş tahıllar5,0
2.2.2.

(Değişik:RG-19/12/2012-28502)İşlenmemiş tahıldan elde edilen tüm ürünler

(Doğrudan insan tüketimine sunulan tahıllar ve işlenmiş tahıl ürünleri dahil)

(2.2.9., 2.2.10. ve 2.2.13. satırında belirtilenler hariç)

3,0
2.2.3.Kurutulmuş asma meyveleri (kuşüzümü, kuru üzüm ve çekirdeksiz üzüm)10,0
2.2.4.

Kavrulmuş kahve çekirdeği ve öğütülmüş kahve

(Bölüm 2.2.5'de belirtilenler hariç)

5,0
2.2.5.Kahve ekstraktı, çözünebilir kahve ekstraktı veya çözünebilir kahve10,0
2.2.6.

Şarap ve meyve şarapları

(köpüklü şarap/şampanya dahil, likör şarapları ve hacmen alkol miktarı en az % 15 olan şaraplar hariç)

2,0 (13)
2.2.7.Aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli (14)2,0 (13)
2.2.8.

Üzüm suyu, konsantreden üretilen üzüm suyu, üzüm nektarı, üzüm şırası ve konsantreden üretilen

üzüm şırası (15)

(doğrudan insan tüketimine sunulan)

2,0 (13)
2.2.9.Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3), (9)0,5
2.2.10.Bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (11), (12)0,5
2.2.11.

(Değişik:RG-19/12/2012-28502)Baharat (Kurutulmuş baharat dahil)

 

Karabiber (Piper spp.)

(Bunların meyveleri, akbiber ve karabiber dahil)

Hintcevizi/Muskat (Myristica fragrans)

Zencefil (Zingiber officinale)

Zerdeçal (Curcuma longa)

 

 

 

15,0

 

 

Kırmızıbiber (Capsicumspp.)

(Bunların kurutulmuş meyveleri, tüm ve öğütülmüş halleri dahil)

 

15,0

 

Bu satırda belirtilen baharatın bir tanesini içeren

karışım baharat

 

15,0

2.2.12.

 

2.2.12.1.

 

 

2.2.12.2.

 

 

Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra, G. inflate ve diğer türler)

 

Meyan kökü

(bitkisel infüsyon bileşeni olarak kullanılanlar)

 

Meyan kökü ekstraktı (16)

(özellikle alkolsüz içcek ve şekerleme üretiminde kullanılan)

 

20,0

 

 

80,0

(Ek:RG-19/12/2012-28502)

2.2.13.

 

Buğday gluteni (Tüketiciye doğrudan satılmayan)

 

8,0
2.3.PATULİN 
2.3.1.Meyve suları, konsantreden üretilen meyve suyu ve meyve nektarları (15)50,0
2.3.2.Distile alkollü içkiler (17), elma şarabı ve elmadan üretilen veya elma suyu içeren diğer fermente içkiler50,0
2.3.3.

Katı haldeki elma ürünleri

(elma kompostosu ve doğrudan tüketime sunulan elma püresi dahil)

(Bölüm 2.3.4 ve 2.3.5'de belirtilenler hariç)

25,0
2.3.4.

Bebek ve küçük çocuklar (17) için üretilen ve bu amaçla (4)  piyasaya arz edilen/etiketlenen elma suyu ve katı haldeki elma ürünleri

(elma kompostosu ve elma püresi dahil)

10,0
2.3.5.Tahıl bazlı olmayan ek gıdalar (3), (4)10,0
2.4.DEOKSİNİVALENOL (DON) (19) 
2.4.1.

İşlenmemiş tahıllar (20)

(durum buğdayı, yulaf ve mısır hariç)

1250
2.4.2.İşlenmemiş durum buğdayı ve yulaf (20)1750
2.4.3.

İşlenmemiş mısır (20)

(ıslak öğütülecekler hariç) (21)

1750
2.4.4.

Tahıllar, tahıl unları, kepek ve rüşeym

(doğrudan insan tüketimine sunulan)

(Bölüm 2.4.7, 2.4.8 ve 2.4.9'da belirtilenler hariç)

750
2.4.5.Makarna (22)750
2.4.6.Ekmek (hafif fırıncılık ürünleri dahil), pastacılık ürünleri, bisküvi, tahıl çerezleri, kahvaltılık tahıllar500
2.4.7.Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3), (9)200
2.4.8.500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısırın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve mısır irmiği (GTİP 1103 13) veya mısırdan elde edilen pelletler (GTİP 1103 20 40) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)750
2.4.9.500 mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır unu (GTİP 1102 20) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)1250
2.5.ZEARALENON (19) 
2.5.1.

İşlenmemiş tahıllar (20)

(mısır hariç)

100
2.5.2.

İşlenmemiş mısır (20)

(ıslak öğütülecekler hariç)(21)

350
2.5.3.

Tahıllar, tahıl unları, kepek ve rüşeym

(doğrudan insan tüketimine sunulan)

(Bölüm 2.5.6, 2.5.7, 2.5.8, 2.5.9 ve 2.5.10'da belirtilenler hariç)

75
2.5.4.Rafine mısır yağı400
2.5.5.

Ekmek (hafif fırıncılık ürünleri dahil), pastacılık ürünleri, bisküvi, tahıl çerezleri, kahvaltılık tahıllar

(mısır çerezleri ve mısır bazlı kahvaltılık tahıllar hariç)

50
2.5.6.Doğrudan insan tüketimine sunulan mısır, mısır çerezleri ve mısır bazlı kahvaltılık tahıllar100
2.5.7.

Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3), (9)

(Bölüm 2.5.8'debelirtilenler hariç)

20
2.5.8.

İşlenmiş mısır bazlı bebek ve küçük çocuk

ek gıdaları (3), (9)

20
2.5.9.500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısırın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve mısır irmiği (GTİP 1103 13) veya mısırdan elde edilen pelleter (GTİP 1103 20 40) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)200
2.5.10.500 mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır unu (GTİP 1102 20) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)300
2.6.FUMONİSİNLERFB1 + FB2 (μg/kg)
 2.6.1.

İşlenmemiş mısır (20)

(ıslak öğütülecekler hariç) (21)

4000
2.6.2.

Mısır ve mısır bazlı ürünler 

(doğrudan insan tüketimine sunulan)

(Bölüm 2.6.3 ve 2.6.4'de belirtilenler hariç)

1000
2.6.3.Mısır bazlı kahvaltılık tahıllar ve mısır bazlı çerezler800
2.6.4.

İşlenmiş mısır bazlı bebek ve küçük çocuk

ek gıdaları (3), (9)

200
2.6.5.500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısırın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve mısır irmiği (GTİP 1103 13) veya mısırdan elde edilen pelleter (GTİP 1103 20 40) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)1400
2.6.6.500 mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır unu (GTİP 1102 20) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BÖLÜM 3. AĞIR METALLER

 

Gıda (1)

Maksimum limit

(mg/kg yaş ağırlık)

3.1.KURŞUN (Pb) 
3.1.1.

(Değişik:RG-19/12/2012-28502) Çiğ süt (8), ısıl işlem görmüş süt ve süt bazlı ürünlerin üretiminde kullanılan süt

 

0,020
3.1.2.Bebek formülleri ve devam formülleri (4), (10)0,020
3.1.3.

(Değişik:RG-19/12/2012-28502) Sığır, koyun, domuz ve kanatlı eti (8)

(3.1.4. satırında belirtilenler hariç)

 

0,10
3.1.4.

(Değişik:RG-19/12/2012-28502) Sığır, koyun, domuz ve kanatlıların yenilebilir sakatatları (8)

 

0,50
3.1.5.Balık eti (23), (24)0,30
3.1.6.

Kabuklular (25)

(başlı gövde kısmı hariç karın ve karın uzantısı kas eti, yengeç ve yengeç benzeri kabuklularda (Brachyura ve Anamura) appendages kas eti)

0,50
3.1.7.Çift kabuklu yumuşakçalar (25)1,50
3.1.8.

Kafadan bacaklılar (25)

(iç organları hariç)

1,00
3.1.9.Baklagil sebzeleri (26), tahıllar ve baklagiller0,20
3.1.10.

Sebzeler (26)

(lahana sebzeler, yapraklı sebzeler, taze otlar, mantar ve deniz yosunu hariç) (patates için maksimum limit soyulmuş patatese uygulanır)

0,10
3.1.11.Lahana sebzeler, yapraklı sebzeler (27) ve aşağıdaki mantar türleri (26): Agaricus bisporus (genel mantar), Pleurotus ostreatus(Oyster mantarı), Lentinula edodes (Shiitake mantarı)0,30
3.1.12.

Meyveler

(üzümsüler ve küçük meyveler hariç) (26)

0,10
3.1.13.Üzümsüler ve küçük meyveler (26)0,20
3.1.14.

Katı ve sıvı yağlar

(süt yağı dahil)

0,10
3.1.15.

Meyve suları, konsantreden üretilen meyve suyu ve

meyve nektarları (15)

0,050
3.1.16.Şaraplar (köpüklü şarap/şampanya dahil, likör şarabı hariç), elma, armut ve meyve şarapları0,20 (28)
3.1.17.Aromatize şaraplar, aromatize şarap bazlı içkiler, aromatize şarap bazlı kokteylleri (14)0,20 (28)
3.1.18.Gıda takviyeleri (29)3,0
3.2.KADMİYUM (Cd) 
3.2.1.

Sığır, koyun, domuz ve kanatlı eti (8)

(sakatat hariç)

0,050
3.2.2.

At eti (8)

(sakatat hariç)

0,20
3.2.3.Sığır, koyun, at, domuz ve kanatlı hayvanların karaciğeri (8)0,50
3.2.4.Sığır, koyun, at, domuz ve kanatlı hayvanların böbreği (8)1,0
3.2.5.

Balık eti (23), (24)

(Bölüm 3.2.6. , 3.2.7. ve 3.2.8.'de belirtilenler hariç)

0,050
3.2.6.

Aşağıdaki balık türlerinin etleri (23), (24)

  • Torik (Sarda sarda),
  • Karagöz (Diplodus vulgaris),
  • Yılanbalığı (Anguilla anguilla),
  • Kefal (Mugil labrosus labrosus),
  • İstavrit (Trachurus sp.),
  • Louvar veya luvar (Luvarus imperialis),
  • Uskumru türleri-Mackerel (Scomber sp.),
  • Sardalya (Sardina pilchardus),
  • Sardalya türleri (Sardinops sp.),
  • Orkinos (Thunnus sp. ve Euthynnys sp.,Katsuwonus pelamis),
  • Dilbalığı (Dicologoglossa cuneata)
0,10
3.2.7.

Aşağıdaki balık türlerinin etleri (23), (24)

  • Bullet tuna (Auxis sp.)
0,20
3.2.8.

Aşağıdaki balık türlerinin etleri (23), (24)

  • Kılıçbalığı (Xiphias gladius)
  • Hamsiler (Engraulis sp.),
0,30
3.2.9.

Kabuklular (25)

(başlı gövde kısmı hariç karın ve karın uzantısı kas eti, yengeç ve yengeç benzeri kabuklularda (Brachyura ve Anamura) appendages kas eti)

0,50
3.2.10.Çift kabuklu yumuşakçalar (25)1,00
3.2.11.

Kafadan bacaklılar (25)

(iç organları hariç)

1,00
3.2.12.

Tahıllar

(Bölüm 3.2.13'de belirtilenler hariç)

0,10
3.2.13.Kepek, rüşeym, buğday ve pirinç0,20
3.2.14.Soya fasulyesi0,20
3.2.15.

Sebzeler ve meyveler (26)

(yapraklı sebzeler, taze otlar, yapraklı lahanalar, mantar, saplı sebzeler, köklü ve yumrulu sebzeler ve deniz yosunu hariç)

0,050
3.2.16.

Saplı sebzeler, kereviz hariç köklü ve yumrulu sebzeler (26)

(patates için maksimum limit soyulmuş patatese uygulanır)

0,10
3.2.17.Yapraklı sebzeler, taze otlar, yapraklı lahanalar, kereviz ve aşağıdaki mantar türleri (26) : Agaricus bisporus (genel mantar),Pleurotus ostreatus (Oyster mantarı),Lentinula edodes (Shiitake mantarı)0,20
3.2.18.

Mantar (26)

(Bölüm 3.2.17'de belirtilenler hariç)

1,0
3.2.19.

Gıda takviyeleri (29)

(Bölüm 3.2.20'de belirtilenler hariç)

1,0
3.2.20.

Gıda takviyeleri (29)

(kurutulmuş deniz yosunu veya deniz yosunu ürünü veya kurutulmuş çift kabuklu yumuşakçadan üretilen veya temel bileşeni bu ürünler olan)

3,0
3.3.CİVA 
3.3.1.

Balıkçılık ürünleri (25)ve balıkların (23), (24) kas etleri

(Bölüm 3.3.2'de belirtilenler hariç)

Maksimum limit; kabuklularda başlı gövde kısmı hariç karın ve karın uzantısı kas etine uygulanır. Yengeç ve yengeç benzeri kabuklularda (Brachyura ve Anamura) ise appendages kas etine uygulanır.

0,50
3.3.2.

Aşağıdaki balık türlerinin etleri (23), (24);

  • Fener balıkları (Lophius spp.),
  • Atlantik yayını/kedi balığı (Anarhichas lupus),
  • Torik (Sarda sarda),
  • Yılanbalıkları (Anguilla spp.),
  • Emperor veya orange roughy, rosy soldierfish (Hoplostethus spp.),
  • Grenadier (Coryphaenoides rupestris),
  • Kalkan benzeri yassı balık (Hippoglossus hippoglossus),
  • Kingklip (Genypterus capensis)
  • Kılıç balığı benzeri balık (Makaria sp.),
  • Megrim (Lepidorhombus sp.),
  • Barbunya (Mullus sp.),
  • Pink cusk eel (Genypterus blacodes)
  • Turna balığı (Esox lucius),
  • Torik/iri uskumruya benzer balık (Orcynopsis unicolor),
  • Poor cod (Tricopterus minutes),
  • Portekiz köpek balığı (Centroscymnes coelolepis),
  • Vatozlar (Raja spp.),
  • Mercan türü balıklar (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus),
  • Kılıç benzeri balık (Istiophorus platypterus),
  • Uskumru türü balıklar (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo),
  • Mercan balıkları (Pagellus sp.),
  • Köpekbalığı (bütün türleri),
  • Uskumru türü balıklar (Lepidocybium flavobrunneum, Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens),
  • Mersin balığı (Acipenser spp.),
  • Kılıçbalığı (Xiphias gladius),
  • Orkinos(Thunnus spp. ve Euthynnus spp.,Katsuwonus pelamis)

 

1,0

3.3.3.Gıda takviyeleri (29)0,10
3.4.KALAY (İnorganik) 
3.4.1.

Konserve gıdalar

(içecekler hariç)

200
3.4.2.

Teneke kutu içerisinde satışa sunulan alkolsüz içecekler

(meyve ve sebze suları dahil)

100
3.4.3.

Teneke kutu içerisinde satışa sunulan bebek ve

küçük çocuk ek gıdaları (3), (29)

(kuru ve toz haldeki ürünler hariç)

50
3.4.4.

Teneke kutu içerisinde satışa sunulan bebek formülleri ve

devam formülleri (10), (29)

(bebek sütleri ve devam sütleri dahil, kuru ve toz haldeki ürünler hariç)

50
3.4.5.

Teneke kutu içerisinde satışa sunulan bebekler için

özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (11), (29)

(kuru ve toz haldeki ürünler hariç)

50

 

 

BÖLÜM 4. 3-MONOKLOROPROPAN-1,2-DİOL (3-MCPD)

 

Gıda (1)

Maksimum limit

(µg/kg)

4.1.Hidrolize bitkisel protein (30)20
4.2.Soya sosu (30)20

 

 

BÖLÜM 5. DİOKSİNLER VE PCB'LER (31)

 

Gıda (1)Maksimum Limit

Dioksinlerin toplamı

(WHO/PCDD/F-TEQ) (32)

Dioksinler ve dioksin benzeri PCB'lerin toplamı

(WHO/PCDD/F- PCB-TEQ) (32)

PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 (ICES – 6) toplamı (32)
5.1.

Et ve et ürünleri (8)

(yenilebilir sakatatlar hariç)

  • Sığır türü hayvanlar ve koyun, keçi
  • Kanatlı hayvanlar
  • Domuz

 

 

2,5 pg/g yağ (33)

1,75 pg/g yağ (33)

1,0 pg/g yağ  (33)

 

 

4,0 pg/g yağ (33)

3,0 pg/g yağ (33)

1,25 pg/g yağ (33)

 

 

40 ng/g yağ (33)

40 ng/g yağ (33)

40 ng/g yağ (33)

5.2.

Karaciğer ve bunların ürünleri (8)

(Bölüm 5.1'de belirtilen karada yaşayan hayvanların)

4,5 pg/g yağ (33)10,0 pg/g yağ (33)

40 ng/g yağ (33)

 

5.3.

Balık eti, balıkçılık ürünleri ve bunlardan üretilen ürünler (23), (34) ve kabuklular. Aşağıdakiler hariç:

  • Yılan balığı
  • Tatlı su balıkları
  • Balık karaciğeri ve bunların ürünleri
  • Deniz ürünlerinden elde edilen yağlar

     

    Maksimum limit; kabuklularda başlı gövde kısmı hariç karın ve karın uzantısı kas etine uygulanır. Yengeç ve yengeç benzeri kabuklularda (Brachyurave Anamura) ise appendages kas etine uygulanır.

3,5

(pg/g yaş ağırlık)

6,5

(pg/g yaş ağırlık)

75

(ng/g yaş ağırlık)

5.4Tatlı su balıkları ve bunların ürünleri (denizlerden tatlı suya göç eden ancak tatlı suda yakalanan balık ve ürünleri hariç)

3,5

(pg/g yaş ağırlık)

6,5

(pg/g yaş ağırlık)

125

(ng/g yaş ağırlık)

5.5.Yılan balığı eti (Anguilla anguilla) ve bunların ürünleri

3,5

(pg/g yaş ağırlık)

10,0

(pg/g yaş ağırlık)

300

(ng/g yaş ağırlık)

5.6.Balık karaciğeri ve bunların ürünleri (Bölüm 5.7'de belirtilenler hariç)
  1.  

20,0 (35)

(pg/g yaş ağırlık)

200 (35)

(ng/g yaş ağırlık)

5.7.Deniz ürünlerinden elde edilen yağlar (insan tüketimine sunulan balık yağı, balık karaciğer yağı ve diğer deniz canlılarından elde edilen yağ)1,75 pg/g yağ6,0 pg/g yağ200 ng/g yağ
5.8.

Süt ve süt ürünleri (8)

(tereyağı dahil)

2,5 pg/g yağ (33)5,5 pg/g yağ (33)

40 ng/g yağ (33)

 

5.9.

Tavuk yumurtası ve yumurta

ürünleri (8)

2,5 pg/g yağ (33)5,0 pg/g yağ (33)40 ng/g yağ (33)
5.10.

(Değişik:RG-19/12/2012-28502)Aşağıdaki hayvanlardan elde edilen katı yağlar

  • - Sığır türü hayvanlar ve koyun, keçi
  • - Kanatlı hayvanlar
  • - Domuz
  •  

 

 

2,5 pg/g yağ

1,75 pg/g yağ

1,0 pg/g yağ

 

 

 

4,0 pg/g yağ

3,0 pg/g yağ

1,25 pg/g yağ

 

 

 

40 ng/g yağ

40 ng/g yağ

40 ng/g yağ

 

5.11.Karışık hayvansal katı yağlar1,5 pg/g yağ2,5 pg/g yağ40 ng/g yağ
5.12.Bitkisel sıvı yağlar ve katı yağlar0,75 pg/g yağ1,25 pg/g yağ40 ng/g yağ
5.13.Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (4)

0,1

(pg/g yaş ağırlık)

0,2

(pg/g yaş ağırlık)

1,0

(ng/g yaş ağırlık)

 

 

BÖLÜM 6. POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLAR (PAH)

 

GıdaMaksimum Limit (μg/kg)
6.1.Benzo(a)piren, benzo(a)anthrasen, benzo(b)floranthen ve krisenBenzo(a)pirenBenzo(a)piren, benzo(a)anthrasen, benzo(b)floranthen ve krisen toplamı (36)
6.1.1.

Katı ve sıvı yağlar

(doğrudan insan tüketimine sunulan veya gıda bileşeni olarak kullanılan)

(kakao yağları ve hindistancevizi yağları hariç)

2,0

10,0

(1.9.2012 tarihinden sonra)

6.1.2.Kakao çekirdekleri ve bunların ürünleri